Ian Kuijpers en Julien Jolly van het Strabrecht College maken indrukwekkend profielwerkstuk...

Ian Kuijpers en Julien Jolly van het Strabrecht College maken indrukwekkend profielwerkstuk over D-day

0 0

GELDROP – In HAVO 5 hebben Ian Kuijpers en Julien Jolly van het Strabrecht College een Profielwerkstuk gemaakt. Dat is een verslag over één onderwerp naar keuze. Het thema heeft te maken met een van de vakken waar je eindexamen in doet. Zij kozen voor een belangrijk punt uit de Tweede Wereldoorlog: het begin van de bevrijding van Europa, Operatie Overlord, beter bekend als D-day.
Op 6 Juni 1944, nu al weer 74 jaar geleden, de dag dat Operatie Overlord begon. In de mei-herdenkingsmaand herdenken we de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers die zijn gevallen voor onze vrijheid. Operatie Overlord is van belang geweest voor de bevrijding van Europa. Als dit niet had plaats gevonden had de wereld er wellicht heel anders uit kunnen zien.
Normandië Vanaf het begin dat we het onderwerp hadden vastgesteld wisten we al wat we als praktische opdracht wilden gaan doen. We wilden naar Normandië en daar een documentaire maken over Operatie Overlord. Wat begon als een leuk idee, is geëindigd in een mooi eindresultaat voor onze praktische opdracht. In Normandië hadden we verschillende zaken gefilmd: de stranden Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword, bunkers en begraafplaatsen van de Duitse en Amerikaanse soldaten. Naar Normandië gaan was een hele ervaring. Alle indrukwekkende dingen die we hebben gezien op internet stelden nog niks voor in vergelijking met de realiteit. De graven, stranden en bunkers waren heel indrukwekkend en het is bijna niet te bevatten wat hier allemaal heeft plaatsgevonden.
Presentatie en documentaire
Bij het profielwerkstuk hoort ook een presentatie. Deze hebben we gegeven aan de brugklas. Veel geïnteresseerde leerlingen hebben de presentatie gevolgd, het filmpje bekeken en meegedaan aan een quiz. Het proces om het profielwerkstuk te maken verliep (letterlijk) met vallen en opstaan. Wel zijn ze heel blij met het eindresultaat. Want deze gebeurtenis mag nooit vergeten worden. Daarom vinden hun het ook heel belangrijk dat elk jaar op 4 mei de herdenking plaats vindt. Als u zelf de documentaire wilt zien dan kunt u het op Youtube vinden onder de naam “Profielwerkstuk Ian en Julien” (link: https://youtu.be/sUayISTRT9c). De documentaire is een combinatie van oude fragmenten, filmscenes en zelf opgenomen beeldmateriaal samengevoegd tot een informatief filmpje met een snufje humor.